Evertjan van Roekel

Historicus en jurist Evertjan van Roekel (Wageningen, 9 juni 1984) studeerde Nederlands Recht (met genoegen) aan de Universiteit Utrecht en Geschiedenis (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een allround zakelijk professional met een diverse achtergrond en brede ervaring in voornamelijk zakelijke advisering, bedrijfsstrategie, juridisch advies, algemeen management en communicatiestrategie, met focus op duurzaamheid, innovatie, circulair denken en de energietransitie. Evertjan vindt het belangrijk om bij te dragen aan oplossingen voor de klimaat- en energievraagstukken van het heden en de toekomst. Zorg dragen voor een duurzame maatschappij is niet alleen noodzakelijk voor een verzekerde toekomst, maar het biedt ook uitgelezen kansen om te innoveren en de kwaliteit van die maatschappij aanzienlijk te verbeteren. Als historicus is Evertjan gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog als onderzoeksgebied. In 2010 werd zijn scriptie over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS genomineerd op de shortlist (laatste drie kandidaten) voor de Erik Hazelhoff Roelfzema Aanmoedigingsprijs. Hij was columnist voor het tijdschrift Wereld in Oorlog, zijn eerste boek Jongens van Nederland verscheen in 2011 bij Uitgeverij Unieboek Het Spectrum en hij schreef diverse artikelen voor verschillende historische tijdschriften waaronder Historisch Nieuwsblad en Biografie Bulletin. Ook schreef hij het hoofdstuk over Nederland in het in 2017 door Cambridge University Press gepubliceerde verzamelwerk Joining Hitler’s Crusade: European Nations and the Invasion of the Soviet Union, 1941. Eveneens bij Spectrum verscheen in april 2019 zijn tweede boek Veldgrauw, een omvangrijk werk over de geschiedenis van Nederlandse vrijwilligers in Duitse krijgsdienst.


Willem Looijs

Willem Looijs (1940) was in zijn werkzame leven als geschiedschrijver verbonden aan Rijkswaterstaat. In 2021 werd zijn eerste boek ‘Arnhem, een verlaten stad’ gepubliceerd, over de evacuatie van Arnhem in 1944. Met ‘Jan Alders - Een Arnhemse streekroman’ maakt Looijs op 82-jarige leeftijd zijn debuut als romanschrijver. Het manuscript lag al meer dan 40 jaar op zolder en werd ontdekt door zijn dochter. Ondanks zijn hoge leeftijd is Looijs nog steeds zeer gedreven om zijn verhalen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

 

Looijs in een interview over zijn boek 'Jan Alders - Een Arnhemse streekroman': "Ik heb deze streekroman geschreven dat zich in Arnhem en Meinerswijk afspeelt. Het is een vrije bewerking over de ouders van mijn vrouw, en vooral hoe haar vader zijn leven zou hebben ingevuld. Haar vader is verdronken in 1944, vlak voor de evacuatie. In het verhaal zijn bepaalde gebeurtenissen daadwerkelijk zo gebeurd. Andere gebeurtenissen heb ik anders opgenomen in het verhaal."